Buscant el patrocinador perdut

Una de les grans obsessions dels clubs esportius és trobar sponsors que els permetin sufragar les despeses dels seus equips de competició. A més d’estar coordinant el projecte per a futurs patrocinadors pel CN Molins de Rei, a FeedBack Media hem rebut dues demandes més de clubs que estan especialment interessats en trobar sponsors privats per a les seves seccions de waterpolo i per a tota l’entitat. No es tracta d’una missió impossible, però és indubtable que és una feina complicada. En una època de profunda crisi econòmica i sense desgravacions fiscals per a empreses, és difícil apostar per l’esport.

mataro
El CN Mataró va aconseguir el patrocini de La Sirena la temporada passada

És cert que tenim alguns exemples propers d’èxit en aquest àmbit: els equips absoluts del CN Mataró, amb La Sirena en el femení i Quadis en el masculí, el sènior femení del CN Sabadell amb Astralpool o Duracomm amb el primer equip masculí de la UE Horta. Són, com sabeu, casos excepcionals en el nostre món. Amb tot, crec que hi ha 5 claus per aconseguir un sponsor en un club esportiu:

1) El club ha de comptar amb canals de comunicació propis. Un dels valors afegits a l’hora de vendre una entitat esportiva és que l’empresa podrà arribar a la seva massa social. Disposar de canals de comunicació (pàgina web, xarxes socials, canal de televisió corporatiu, revista, espais de cartelleria, etc.) i comptar amb equips de competició que apareguin als mitjans ajudarà a convèncer el possibles patrocinadors.
2) És fonamental planificar una bona estratègia per aconseguir sponsors. Es dividirà en tres fases:

 • Detectar els espais on es podrà anunciar l’empresa dins les instal·lacions, així com quins avantatges té el club per aquesta.
 • Oferir diferents alternatives de patrocini en funció de la implicació de l’anunciant i de la quantitat que estigui disposada a pagar.
 • Comptar amb una persona que faci les funcions comercials que conegui bé el club i el territori proper a les instal·lacions.

3) Moltes vegades, els clubs es capfiquen en aconseguir grans empreses que patrocinin els seus equips. En alguns casos pot funcionar, però no és l’habitual. Personalment sóc més partidari d’aconseguir 10 sponsors petits més que no pas un de gran; d’aquesta manera redueixes riscos en cas que et deixin i és més fàcil substituir-lo.
4) Els clubs que estan situats en ciutats petites i mitjanes o que estan molt arrelats als seus barris han d’aprofitar-ho. La majoria dels seus habitants han estat socis en algun moment de la seva vida o tenen algun amic o familiar que hi està, d’aquí que qualsevol patrocini ben gestionat pot tenir una àmplia repercussió a la zona. A més, no ens enganyem, gairebé tots els sponsors entren a un club per la relació familiar o d’amistat que tenen amb algun membre rellevant de l’entitat.
5) És fonamental que, un cop aconseguits, els patrocinadors se sentin valorats. El club ha de fomentar la seva presència en els seus esdeveniments i els seus mitjans de comunicació, fent promocions especials conjuntes, oferint-los nous espais per publicitar-se, etc. Aquest servei “post-comercial” fidelitzarà les empreses que apostin per la nostra entitat.

horta
Duracomm es va convertir en patrocinador de l’absolut de l’Horta a mitjans de la passada temporada

Més enllà d’aquests consells, és vital que a nivell institucional es promogui una Llei de Mecenatge que permeti que les empreses que inverteixen en esport o cultura tinguin beneficis fiscals. No sembla que en aquesta legislatura el govern del PP a Madrid ho tiri endavant, així que els clubs hauran de seguir lluitant amb totes les dificultats imaginables per poder aconseguir-ne.

Un comentario en “Buscant el patrocinador perdut”

 1. Aprofito per agrair el comentari que em fa arribar l’amic Carles Colàs respecte al tema de les desgravacions fiscals que és molt interessant, tot i que es refereix exclusivament a l’Impost de Societats. Gràcies Carles!!!

  A dia d’avui l’únic incentiu fiscal real que hi ha és el poder considerar l’import de patrocini com a despesa deduïble a l’Impost de Societats:
  Art. 14:
  3. Serán deducibles las cantidades satisfechas y el valor contable de los bienes entregados en concepto de donación en cuanto sean aplicables a la consecución de los fines propios de las siguientes entidades donatarias:

  a) Las sociedades de desarrollo industrial regional.
  b) Las federaciones deportivas españolas, territoriales de ámbito autonómico y los clubes deportivos, en relación a las cantidades recibidas de las sociedades anónimas deportivas para la promoción y desarrollo de actividades deportivas no profesionales, siempre que entre las referidas entidades se haya establecido un vínculo contractual oneroso necesario para la realización del objeto y finalidad de las referidas federaciones y clubes deportivos.

  A inicis d’any va sorgir la idea de mecenatge (http://www.csd.gob.es/csd/documentacion/01GabPr/Novedades/el-csd-la-ceoe-y-los-deportistas-presentan-el-mecenazgo-prioritario/?searchterm=mecenazgo) però crec que va més orientat a les federacions o esportistes de les federacions que als clubs.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s