El salt del waterpolo basc

Fa 13 anys, el que havia estat el meu entrenador al CN Montjuïc, en Sergi Pérez (més conegut com a ‘Bomper’) em va proposar fitxar per l’Askartza. El club més important del País Basc militava a la Primera Divisió espanyola. Més enllà de l’oferta econòmica, vaig valorar molt positivament el fet de ser referent a un equip absolut i l’oportunitat de viure una experiència única vivint fora de casa als 20 anys. Em vaig decidir. Després de jugar el Mundial júnior, vaig viatjar al nord.

Tres amics i excompanys: Jorge Julián, Xabi Orozco i Nacho Bascones
Tres amics i excompanys: Jorge Julián, Xabi Orozco i Nacho Bascones

El que em vaig trobar va ser un club referent en tots els sentits al waterpolo basc. No només era l’únic que comptava amb un equip en categoria nacional, sinó que a nivell de categories no tenia rival a tot Euskalherria. Juntament amb el meu gran amic Gorka Martínez de Osaba, érem els entrenadors dels més menuts d’Askartza. Entrenàvem una hora i mitja dos dies a la setmana. Tampoc calia gaire més per una lliga que no tenia més de tres equips i on el nivell era molt baix.

Un partit amb la graderia plena del Leioa, equip de la Primera nacional femenina
Un partit amb la graderia plena del Leioa, equip de la Primera nacional femenina

La setmana passada vaig poder estar a diversos clubs de Biscaia i parlar amb la gent que està tirant del carro del nostre esport. El canvi viscut en una dècada és abrumador: s’han multiplicat el nombre de clubs, equips i jugadors; els entrenadors han apostat per formar-se i prendre’s aquesta feina de manera més professional; s’han creat lligues competitives en les categories inferiors i ja són tres els equips en competicions nacionals: l’Askartza a Primera masculina, el Leioa a Primera femenina i la Náutica de Portugalete a Segona masculina. Miro enrere i ja no veig un cas aïllat: veig una Euskadi referent dins el waterpolo espanyol.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s