Modificacions polèmiques del reglament

Fa pocs dies hem conegut els canvis en el reglament que viurem en aquesta temporada 2013-2014 que està a punt de començar. Entre les novetats més destacades que s’aplicaran a les competicions espanyoles es troben:

– Les faltes fetes en l’inici d’un contratac seran penades amb exclusió.
– Després de la falta en els 5 metres, el defensor s’haurà de separar 1 metre. Sinó, serà exclusió.
– Mantenir agafat un jugador atacant amb dues mans serà exclusió.
– La possibilitat de cada equip de disposar d’un temps mort per cada quart.
– S’eliminen les pròrrogues en els partits que necessitin de desempat: es farà directament una tanda de penals.
– En les dobles exclusions, el temps de possessió es mantindrà tal i com estava.

joc4

Amb aquests canvis, que molts jugadors de Divisió d’Honor ja han començat a criticar obertament, es multiplicaran les exclusions en els partits. Tot i que l’objectiu (dedueixo) és afavorir el joc dels atacants, aquesta nova reglamentació afavorirà que, encara més, els partits els guanyin els equips que millor treballin les jugades de superioritat. Quan veig un partit de waterpolo intento mirar-lo amb els ulls d’una persona que no coneix el nostre esport. Complicar les normes no crec que faciliti arribar a més públic potencial, una de les nostres assignatures pendents. Els neòfits no entenen per què s’exclou un jugador i en què es diferencia d’una falta senzilla. Arribar a entendre el nostre reglament és extraordinàriament complicat per la gent que no ha jugat mai a waterpolo.

molins3

Com podem fer el waterpolo més atractiu pel gran públic? Per mi, un dels elements claus està en les dimensions del terreny de joc. Sé que és un tema que genera moltes discrepàncies, però mantinc la meva posició de fer un waterpolo amb més joc i menys natació, amb més gols i menys temps de transició, amb el foment de la tècnica i l’espectacle per davant de la força i el físic. Unes dimensions més reduïdes permetrien que els espectadors veiessin un esport més similar al bàsquet o l’handbol, en què la major part del temps d’atac els equips el passen jugant i no en transició.

molins1

L’oposició a aquest canvi en les lligues de Divisió d’Honor espanyoles prové especialment de la Federació Espanyola, que pensa en les competicions internacionals i on són obligatòries les grans dimensions. No crec que tots els partits de la Divisió d’Honor s’hagin de disputar en piscines petites, però continuo sense entendre per què el Catalunya o l’Helios no poden jugar a les seves instal·lacions. Quan vam ser campions olímpics i del món (dècada dels 90 i principis del segle XXI) el Mataró jugava a la seva piscina antiga i havies de viatjar a l’Olivar (una autèntica ‘bombonera’). Les coses han canviat, però crec que hem d’obrir les mires i intentar que el nostre esport pugui arribar a molta més gent.

6 comentarios en “Modificacions polèmiques del reglament”

  1. Excelente reflexión , más que un cambio de reglas, debemos cambiar el concepto del juego, buscar nuevas vías, se potencia el juego de ataque, pero si sólo se refleja en que aumentan las jugadas de hombre +, ganamos poco, no podemos vender un deporte a base de exclusiones y juego parado. Se potencia el boya, más espació para los lanzadores, desaparece la figura del 3 clásico, mayor velocidad en los desplazamientos……, pero si miramos las estadísticas del mundial, deducimos rápidamente que el rendimiento goleador de las jugadas de contra es pauperrimo comparado con el hombre +, por lo tanto, me pregunto….¿a qué facetas del juego se dedicará más atención?

  2. deixant de banda els nefast periode dels punts de penal -1965-69 .el reglament no ha estat el principal problema ,es més jo asseguraria que les reglas actuals eran molt positives i tenien un equilibri en la sancions tan en defensa com en atac . La confusió es producte de les diferents interpretacions del reglament i de la poca valentia del arbitratge que genera situacions que van contra la fotogenia del joc ,porto molts anys seguin les novetats i cambis que no condueixen enlloc .tot es resumeix en un criteri clar del que es millor per donar un bon espectacle al public que segueix un partit i no omplir-lo de dubtes ,i aixó s ´aconsseguieix amb criteris unanims sobre la forma de interpretació del reglament

      1. no et veig gaire convençut de la meva opinió Dani ,soc molt pesimista ,em sap greu peró es que jo penso

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s